Blog


Per 1 juli nieuwe regelgeving rondom beroepsmatig gebruik maken van drones

Laatst aangepast op woensdag, 05 augustus 2015 12:40
Geschreven door 

Vanaf 1 juli gaan er nieuwe regels in voor proffesioneel drone gebruikers waardoor zij geen ontheffing meer hoeven aan te vragen om te vliegen.

Drones zijn steeds meer en meer aanwezig in het dagelijks leven, waarschijnlijk heb je op het internet al meerdere filmpjes gezien die met een drone zijn geschoten zonder dat je het wist maar deze beelden kunnen niet zomaar overal worden geschoten. De piloot moet zich namelijk aan vele regels houden die bepalen wat hij wel en niet met een drone kan doen. Vanaf 1 juli 2015 worden de regels aangepast met betrekking tot het toestemming krijgen om commercieel te vliegen. Momenteel zijn er 3 soorten ontheffingen die men kan aanvragen om toestemming te krijgen om met commerciële doeleinden met een drone te vliegen:>

  • Oefenontheffing

Een oefenontheffing wordt afgegeven voor 1 specifieke locatie en is bedoeld om te oefenen met je drone. Zo kun jij je bijvoorbeeld voorbereiden op je praktijkexamen. De ontheffing geldt maximaal 1 jaar.

  • Projectontheffing (eenmalig)

Een projectontheffing wordt eenmalig afgegeven voor een specifiek/eenmalig project.

  • Bedrijfsontheffing (1 jaar)

Een bedrijfsontheffing wordt afgegeven voor 1 jaar. Je krijgt deze ontheffing pas als je meerdere malen met succes een projectontheffing hebt aangevraagd.

Per 1 juli zijn de bovengenoemde ontheffingen niet meer van toepassing. Voor commercieel gebruik vraag je een ontheffing aan bij de Inspectie Leefomgeving & Transport.  Zij geven deze vergunning af als je kunt bewijzen dat:

  • de techniek van de drone betrouwbaar en op orde is.
  • de drone piloot een RPAS (remotely piloted aircrafts) brevet heeft
  • de aanvraag is ingediend door een georganiseerd bedrijf.

Nu hoeft een bedrijf dus niet elke keer weer een nieuwe ontheffing aan te vragen. Heb je een bedrijfsontheffing voor 1 juli, dan is deze nog geldig onder de oude regels.

De overheid is ook van plan om van mini-drones een nieuw categorie te maken bedoeld om de verschillen in regels voor professionele piloten en hobby vliegers te verkleinen, die worden met deze categorie dan hetzelfde. Wat de specifieke regels voor mini-drones zal zijn is nog niet duidelijk, wel zullen ze waarschijnlijk lichter dan 4 kilo moeten zijn. Hier zal in de loop van de komende maanden duidelijkheid over komen.

Bron: http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/luchtvaart/vraag-en-antwoord/regels-drone-zakelijk-gebruik.html

E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.