Blog


Google krijgt patent op drones die levens kunnen redden

Laatst aangepast op maandag, 14 november 2016 12:08
Geschreven door 

Google heeft een patent ontvangen dat hen toestaat om drones te ontwikkelen die op verschillende manieren levens kunnen redden.

Het patent is op 9 juni 2015 aan google toegewezen en beschrijft hoe drones kunnen worden ontwikkeld die op verschillende manieren mensenlevens redden. Het plan is dat mensen in een noodgeval of bijstanders via hun telefoon een drone om hulp kunnen vragen voor de desbetreffende situatie. Zo zijn er plannen om drones te ontwikkelen die een eerste hulp kit afleveren of een adem masker bij ademhalingsproblemen en zelfs een reddingsboei.

Eind vorig jaar kwam een student uit Delft met het ontwerp van een drone die een defibrillator kon afleveren en artsen zonder grenzen testte een drone die vaccinaties kon afleveren in afgelegen gebieden. De bedoeling van de drones die Google wil ontwikkelen is dat ze onbemand naar de gewenste locatie kunnen vliegen en vervolgens gesproken instructies kunnen geven bijstanders om het slachtoffer verder te helpen.

De modellen waar tot nu toe mee zijn geëxperimenteerd kunnen helaas nog niet onbemand vliegen, daarnaast is dat niet eens het grootste probleem bij het toepassen van zogeheten ambulance drones. De Amerikaanse luchtvaart autoriteit heeft strenge regels met betrekking tot professioneel gebruik maken van drones en vluchten zonder menselijke piloot, dit is ook een van de redenen waarom pakketdiensten via drones nog niet bestaan. De mogelijkheid dat drones kunnen helpen bij het redden van een leven heeft in ieder geval positieve invloed op de mening van mensen die nog angstig tegenover drones staan.

Het patent op ambulance drones is trouwens niet de enige die Google vorig jaar heeft gekregen, in totaal kregen ze 2.190 patenten. Alleen Microsoft en International Business Machines zijn Amerikaanse bedrijven die er meer ontvingen.

E-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.